poniedziałek, 16 lipca 2012

Babcine Ciasto Drożdżowe ktore zawsze wychodzi.



Smak dziecinstwa ... Ciasto drozdzowe z masa kruszonki i mlekiem. To podjadanie ukradkiem przed doroslymi ciasta , bo kazali nam czekac az ostygnie. Ale nas to nie obchodzilo i nawet wizja nas, skrecajacych sie od bolu brzucha nie wydawala sie wystarczajaco grozna. To chyba jest ciasto,  ktory kazdy lubi, ale wbrew pozorom (podobno) nie jest latwe. Podobno, bo to ciasto zawsze sie udaje... nie wiem jak ale tak jest.

Ciasto drozdzowe :
Skladniki na ciasto:

  • 1 kostka drozdzy
  • 75 dkg maki
  • 3 jajka
  • 10 dkg margaryny
  • Szczypta soli
  • 3/4 szkl. mleka (zimnego)
  • Owoce (w zaleznosci od humoru i sezonu)


Wykonanie:

  1. Drozdze rozkruszyc i zasypac cukrem.
  2. Po rozpuszczeniu drozdzy dolac rozpuszczona margaryne i wymieszac z mlekiem.
  3. Dodac jajko, wymieszac i dodac sol i make , i ponownie wymieszac.
  4. Miske z masa wstawic do drugiej miski z goraca woda do wyrosniecia.
  5. Po wyrosnieciu, wylozyc ciasto na blache i posypac owocami.
  6. Posypac kruszonka.
  7. Piec ok. 1h
Skladniki na kruszonke:
Maka
Cukier
Margaryna

Wykonanie:
Wszystko dokladnie wymieszac.









12 komentarzy:

  1. Tez je robie ale daje na tyle mąki mniej drożdzy i tez wychodzi :D swoją drogą ciekawi mnie czy by wyszło na wodzie bo takie drożdzowe które sie wyrabua np. na chleb to sie da :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... nie zastanawialam sie nad tym nigdy ;P
      Chyba trzebaby bylo spfobowac ;)

      Usuń
  2. drożdżowe jest cudne
    a już szczególnie z jagodami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam sie w 100% ... Ja uwielbiam drozdzowe w kazdej postaci ;)

      Usuń
  3. No wygląda pysznie, ostatnio jadłam z wiśniami, trzeba zrobić teraz z jagodami ;) póki są! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magia tego ciasta polega na tym ze pasuja do niego wszelakie owoce :)

      Usuń
  4. babcine przepisy tym bardziej są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda... te smaki sa niedopodrobienia ;)

      Usuń
  5. Wszystko się zgadza,ale ile cukru dodać?????

    OdpowiedzUsuń
  6. Podbijam pytanie, ile cukru potrzeba? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...