czwartek, 24 maja 2012

`Sernik na zimno z mandarynkami'



Jesli czytacie mojego bloga, zdajecie sobie sprawe ze dopiero zaczynam moja przygode z gotowaniem. I o ile moj brat jest mistrzem ciast , tak Ja podczas ich przygotowywania jestem kompletnie bezradna. Dlatego idealnym rozwiazaniem dla mnie sa gotowe spody tortowe.
I tak sie sklada ze dzieki uprzejmosci firmy Dan Cake dostalam do przetestowania wlasnie spody. Dodatkowo w paczuszce znalazam dwie paczuszki z biszkotkow ( ale o nich w innej notce.) Tak wiec kiedy wczoraj dostalam paczke odrazu zabralam sie do 'pieczenia'

Moze zanim podam Wam recepture to cos jeszcze o spodach Dan Cake .  Nie bede ukrywac ze  po otwarciu pudelka, bylam z lekka przerazona tym ze sa takie suche. No ale coz, jak mowilam ... nie znam sie. Jednak nie stanowi to problemu, poniewaz jak sie okazuje, po wychlodzeniu ciasta okazalo sie , ze spod jest idealnie nasaczony i rozplywa sie w ustach. Ja akurat testuje 2 spody -jasne pojedyncze(200g) ale Dan Cake oferuje nam takze spody potrojne - jasne  (400g).
Fairtrade - N/A

Tak wiec przejdzmy do meritum.. czyli przepis na ciasto :




Sernik na zimno z mandarynkami brzoskwiniami

Skladniki :
  • Gotowy spod tortowy
  • 3 serki homogenizowane
  • Szklanka smietanki kremowki (ok.200ml)
  • 4 galaretki pomaranczowe
  • Mandarynki 
W moim przypadku mandarynki zastapilam brzoskwiniami z puszki i efekt jest powalajacy.

Wykonanie :
  1. Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Z dwiema pozostalymi robimy to samo w innym naczyniu i odstawiamy do ostygniecia.
  2. Smietanke kremowke ubijamy na sztywno
  3. Sernik zmiksowac z tezejacymi galaretkami z jednego naczynia i pod koniec dolac ubita smietanke.
  4. Mase serowa wykladamy na ulozony na tartownicy spod.
  5. Odstawic do utwardzenia na ok. 30 minut.
  6. Mandarynki obieramy ( brzoskwinie kroimy) , i ukladamy dekoracyjnie na masie.
  7. Zalewamy tezejaca galaretka z drugiego naczynia.
  8. Ciasto wstawiamy do ochlodzenia do lodowki na ok. 2 godziny
 Smacznego ;)




Wybaczcie brak focusa w zdjeciach , ale Kornik dorwal sie wczoraj do mojego aparatu.
I czuje ze cos mi poprzekrecal w szkielkach .



Przepis dodaje do akcji : 

4 komentarze:

  1. Na upały - idealne rozwiązanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A dokladnie... do tego jest leciutki i nie czuc ze kaloryczny ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko kwestia wprawy, a sernik jest super aż mi ślinianki zaczęły szybciej pracować:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...